Nevzine Tatlısı YAPMADAN GEÇME !
Türk mutfağı dersi vize uygulama sınavı sebebi ile tanıştım bu güzellikle. Ne yalan söyleyeyim ondan önce hiç bilmiyordum bu tarifi. Bir çok farklı çeşidini görebilirsiniz ama aşağıya yazdığım tarif tam olarak kayseri de yapılan şekli ile birebir. Kayseri mutfağına ait bir tatlı bu arada. Şerbetli olduğuna bakmayın öyle ağır bir tatlı değil. Tahin-pekmez ikilisini sevenler aşık olacak sevmeyenler de 'biz böyle bir şeyi nasıl kaçırmışız ya' diye kendilerine kızacaklar :D E hadi o zaman tarife...
MALZEMELER
- 1çay bardağı sıvı yağ
- 125 gram oda sıcaklığında tereyağı
- 1 çay bardağı süt
- 1 çay bardağı tahin
- 1 yemek kaşığı sirke
- 1 su bardağı biraz dövülmüş fındık ya da ceviz
- 1 paket kabartma tozu
- 3 su bardağı un ( hamurun kıvamına göre artabilir)
ŞERBET İÇİN
- 1,5 su bardağı şeker
- 2 su bardağı su
- Yarım su barağı pekmez
- 2 ya da 3 damla limon suyu
YAPILIŞI
Önce şerbetimizi yapalım. Şeker ve suyu kaynattıktan sonra içine limon damlalarını atıp ocaktan alıyoruz ve pekmezimizi ekleyip soğumaya bırakıyoruz. Dövülmüş ceviz( ya da fındık) hariç tüm malzemeleri iyice yoğurduktan sonra en son ceviz içini de ekleyip son kez yoğurup aşağıdaki gibi tepsiye elimizle yaydıktan sonra üzerine çatal ile izler yapıp kare şeklinde dilimliyoruz.
Kare borcam da bu tarif için gayet uygun. Çok büyük tepsi kullanmayın. Kullanırsanız da hamurun içeriğini ona göre arttırmanız gerekir. 180 derece de üzeri hafif kızarana kadar (kontrol edebilirsiniz) pişiriyoruz. Fırından çıktıktan sonra 2 - 3 dakika ilk sıcağının çıkmasını bekledikten sonra oda sıcaklığındaki şerbetimizi tatlımıza döküp şerbetini çekmesini bekliyoruz.
Şerbetini çeken tatlımızı dilimleyip isteğe bağlı şekilde tahin ya da pekmez ile üzerine fındık ceviz serperek servis edebilirsiniz.
AFİYET OLSUUUNNNN :)
Yorumlar
Yorum Gönder