Sizin Sorduklarınız, Merak Ettikleriniz...
Ya evet farkındayım biraz youtube kanalı gibi oldu ama 😄 napim aynı soruları tekrar tekrar cevaplamak gerçekten zaman alıyor. Beni anladığınızı düşünerekten gerek yorum olarak yazdığınız sorulara gerekse onun dışında olup sık sorulan ve merak edilen soruları yanıtlamaya geçelim 😊
1- Sen bu bölümü isteyerek mi seçtin ?
Yani şimdi bu sorulur mu hiç 😄 tabiki de.. bilerek isteyerek bütün benliğimle seçtim.
2- Mutfakta ilk ne zaman çalışmaya başladın, zorlandın mı ?
"İlk Mutfak Tecrübem" isimli yazım var blogumda. Orada uzuuuunca anlattım 😊 bulup okuyabilirsiniz 😊
3-Genelde özel sektörde çalışılan bir meslek, öğretmenlik dışında devlette başka bir pozisyonda iş imkanı var mı?
Akademik kariyer için oldukça uygundur. Çünkü çok taze bir bölüm olup donanımlı eğitimciler yetiştirmeye çok açıktır ve ihtiyaç gerektiren bir bölümdür. Gerek lisede gerek devlet üniversitelerinde, tercihen neresi isteniyorsa orada çalışabilirler. (İstenilen sınavlara girmek koşulu ile - formasyon almak, ales, yds, kpss vs) ya da hastanelerde ve devlete bağlı resmi kurumlarda aşçı olarak çalışabilme imkanına sahiptir.
4-Gastronomi nerede okunmalıdır? Bolu bunun için iyi bir tercih midir?
Bunu hep söylüyorum her zaman da arkasındayım, Gastronomi bölümünde okuduğun okul önemli evet ama o kadar da değil. Neden derseniz; Neredeyse tamamı pratiğe bağlı bir bölüm olduğu için okulda verilen eğitim bir yere kadar. Hoca sana isterse 24 saat aralıksız eğitim versin sende o kapasite yoksa maalesef öğrenemezsin. Başarılı olmak tamamen bizim kendi ellerimizde. Bolu'ya gelirsek de kesinlikle Gastronomi orada okunur. Sonuçta aşçılığın doğduğu şehir 😊
5-Gastronomi okurken bölüm seçilebiliyor mu? ör; pastacılık .
İşte bir bilinen yanlış daha. Hayır 4 yıl boyunca okurken bölüm seçemiyoruz. Çünkü 4 yıl içerisinde bölümlerin hepsinin (soğuk-sıcak-pastacılık vs) kabaca eğitimini alıyoruz. Herkes mezun olduktan sonra çalışmak istediği alanı kendisi belirliyor. Böyle olması daha mantıklı emin olun. Bölüme gelmeden önceki düşünceniz ile okurken ve staj yaptıktan sonraki fikirleriniz çok değişiyor. En azından bende öyle oldu. Pastacılık hiç aklımda yokken ve sıcakçı olacağım ben diye tutturmuşken şuan bütün benliğimle pastacılığa kaydım 😄
6-Hiç bir tecrübemiz olmadan bizi işe alırlar mı ? Alsalar da hangi pozisyonda oluruz ?
Ülkemizde maalesef 'tecrübeli eleman' tutturması var. Sanki o elemanlar analarının karnında öğrendiler işlerini. Hastanede tecrübe ile beraber verildiler annelerinin kucağına. (bu konu da hassasım da😅). Benim bu konuda ne yaşadığımı da yine "mutfakta ilk tecrübem" isimli yazımda bulabilirsiniz. Bizler okurken de ,ilk mezun olduğumuz yıllarda da pozisyon olarak genelde 'mutfakta aşçı yardımcısı' konumunda oluyoruz. Yavaş yavaş da yükselip kademe atlıyoruz. (mutfak kademelerini de başka bir yazımda anlatırım unutmazsam inşallah)
7-Bu bölüm neden okunmalı ya da okunmamalı ?
Basitçe olacak belki ama 'istiyorsan okunmalı istemiyorsan okunmamalı' bence. İsteyebilme ve mümkünse yapabilme özgürlüğüne sahibiz. Herkesin bir hayali vardır ve bunu gerçekleştirmek için bir şeyler yapması gerekir. Bu da öyle bir şey işte. İnsan korktuğu şeyden vazgeçer. Bu sebeple isteyip de okumaktan çekinmek saçma geliyor bana.
8-Derste yaptığınız yemeklere daha sonra ne oluyor ?
Yiyoruz 😄 evet sınıfça kendi ellerimizle yaptığımız yemekleri tatlıları hep beraber tadıyoruz 😄 ki bu en zevkli kısmı olabilir 😊 Bazen de eve götürüyoruz. Mesela geçen sene makarna yapımını gördük ve ders sonunda herkes kendi yaptığı makarnaları yanında götürdü.
9-Mutfağa ilgim var, evdeyken bir şeyler yapmayı denemeyi seviyorum, Bu bölümde başarılı olabilir miyim ?
Mutfağa ilgi ya da evde bir şeyler yapmak tabiki de güzel şeyler ama bölüm için yeterli değil sadece bir basamak diyebilirim. Bu kötü bir şey olarak algılanmasın. Hepimiz hatta bütün aşçılar bu şekilde girdiler mutfağa 😊
10-Gastronomi okuyan öğrencilerin diğer öğrencilere nazaran daha fazla masrafı oluyor mu ?
Hayır ve evet cevabı arasındayım bu soruya karşı. Bence masraf olarak sadece forma ve bıçak seti var. Hatta sadece forma. Çünkü isterseniz bıçağı set olarak almanıza gerek yok. Chef bıçağı ve fileto bıçak ile 4 yılı geçirebilirsiniz bence 😄 forma 100-150 tl arasında okuldan okula değişiyor. aslında onu da bir defalık alıyoruz. Mutfak dersleri için alınan malzemeler gözünüzü korkutmasın, derste gruplara ayrıldığımız için alınan malzemelerde kişi sayısına göre bölünüyor. Büyük malzemeler zaten okuldan... Yanı çok ufak miktarlar oluyor bölününce. Taş çatlasın en fazla kişi başı 6-7 tl diyeyim. Haftada bir gün ders olduğu için de ağır gelmiyor yani. Haftalık bir paket az sigara için oldu bitti işte ya 😄
11-) Hiç bir şey bilmeden bu bölüme gelenlere ne önerirsin?
İlk olarak onlara asla korkmamalarını öneririm. Bizim sınıfta yumurta bile kırmayı bilmeyenler var. Hadi onları da geçtim, kimse doğuştan mutfak dehası değil. Herkes zamanla öğrenmiş. Yapmanız gereken okulla beraber kesinlikle en azından bir cafe tarzı bir yerde işe girmeniz. Aynı zamanda bol bol araştırma yapmanız. İşe girmenizi önermemin sebebi sadece bir şeyler öğrenmeniz değil. Kaldı ki tek bir yerde zaten bir şey öğrenemezsiniz. Yetersiz kalır. Önermemin sebebi sektörü öğrenmeniz. Yani işin işleyiş şekli. Emin olun işe girince daha iyi anlayacaksınız ne demek istediğimi.
12-)Gastronomi bölümünde zorunlu ingilizce dışında hangi dili seçmek daha doğru olur?
Evet doğru ingilizceyi zaten zorunlu ders olarak veriyorlar. Bizde seçmeli olarak almanca ve rusça var. Ben hep almancaya biraz daha istekli olduğum için almanca seçtim. Ha pişman mıyım aslaa. Almancayı gerçekten seviyorum. Daha geçerli bir dil aynı zamanda. Aşırı zor olduğunu da düşünmüyorum. Azcıkta olsa ingilizce bilen hiç bilmeyen insana göre daha yatkın olur almancaya. Sonuçta son karar sizin 😄
13- Bıçak kullanma ve doğrama teknikleri vs kaçıncı sınıfta ve hangi ders adı altında veriliyor?
Bunların hepsi mutfak uygulama 1 de yani ilk mutfak dersinde anlatılıyor.
14-Stajların yurt içi yada yurt dışında olması neye göre belirleniyor? Herkes staj yapacağı yeri kendi mi belirliyor ?
Evet herkes staj yerini kendisi belirliyor. Daha sonra gerekli prosedürler yerine getiriliyor (Belge işleri, staj dosyası vs). Yurt dışı stajda ise kendinizde ayarlayabiliyorsunuz okul da. Ama okul aracılığı ile gitmek icin gerekli sınavlara girip geçme koşulunuz var. Bu sınavlar okuldan okula değişiklik gösteriyor. Örneğin bizim okulumuzda ZAV programı ile almanya staj imkanı var.
Eveeetttt sanırım yine iyi cevapladık 😄 başka sorularda görüşmek üzeri o halde hoşçakalın 🤗🤗
İNSTAGRAM 👇 https://www.instagram.com/gastronomivedahasi/
2- Mutfakta ilk ne zaman çalışmaya başladın, zorlandın mı ?
"İlk Mutfak Tecrübem" isimli yazım var blogumda. Orada uzuuuunca anlattım 😊 bulup okuyabilirsiniz 😊
3-Genelde özel sektörde çalışılan bir meslek, öğretmenlik dışında devlette başka bir pozisyonda iş imkanı var mı?
Akademik kariyer için oldukça uygundur. Çünkü çok taze bir bölüm olup donanımlı eğitimciler yetiştirmeye çok açıktır ve ihtiyaç gerektiren bir bölümdür. Gerek lisede gerek devlet üniversitelerinde, tercihen neresi isteniyorsa orada çalışabilirler. (İstenilen sınavlara girmek koşulu ile - formasyon almak, ales, yds, kpss vs) ya da hastanelerde ve devlete bağlı resmi kurumlarda aşçı olarak çalışabilme imkanına sahiptir.
4-Gastronomi nerede okunmalıdır? Bolu bunun için iyi bir tercih midir?
Bunu hep söylüyorum her zaman da arkasındayım, Gastronomi bölümünde okuduğun okul önemli evet ama o kadar da değil. Neden derseniz; Neredeyse tamamı pratiğe bağlı bir bölüm olduğu için okulda verilen eğitim bir yere kadar. Hoca sana isterse 24 saat aralıksız eğitim versin sende o kapasite yoksa maalesef öğrenemezsin. Başarılı olmak tamamen bizim kendi ellerimizde. Bolu'ya gelirsek de kesinlikle Gastronomi orada okunur. Sonuçta aşçılığın doğduğu şehir 😊
5-Gastronomi okurken bölüm seçilebiliyor mu? ör; pastacılık .
İşte bir bilinen yanlış daha. Hayır 4 yıl boyunca okurken bölüm seçemiyoruz. Çünkü 4 yıl içerisinde bölümlerin hepsinin (soğuk-sıcak-pastacılık vs) kabaca eğitimini alıyoruz. Herkes mezun olduktan sonra çalışmak istediği alanı kendisi belirliyor. Böyle olması daha mantıklı emin olun. Bölüme gelmeden önceki düşünceniz ile okurken ve staj yaptıktan sonraki fikirleriniz çok değişiyor. En azından bende öyle oldu. Pastacılık hiç aklımda yokken ve sıcakçı olacağım ben diye tutturmuşken şuan bütün benliğimle pastacılığa kaydım 😄
6-Hiç bir tecrübemiz olmadan bizi işe alırlar mı ? Alsalar da hangi pozisyonda oluruz ?
Ülkemizde maalesef 'tecrübeli eleman' tutturması var. Sanki o elemanlar analarının karnında öğrendiler işlerini. Hastanede tecrübe ile beraber verildiler annelerinin kucağına. (bu konu da hassasım da😅). Benim bu konuda ne yaşadığımı da yine "mutfakta ilk tecrübem" isimli yazımda bulabilirsiniz. Bizler okurken de ,ilk mezun olduğumuz yıllarda da pozisyon olarak genelde 'mutfakta aşçı yardımcısı' konumunda oluyoruz. Yavaş yavaş da yükselip kademe atlıyoruz. (mutfak kademelerini de başka bir yazımda anlatırım unutmazsam inşallah)
7-Bu bölüm neden okunmalı ya da okunmamalı ?
Basitçe olacak belki ama 'istiyorsan okunmalı istemiyorsan okunmamalı' bence. İsteyebilme ve mümkünse yapabilme özgürlüğüne sahibiz. Herkesin bir hayali vardır ve bunu gerçekleştirmek için bir şeyler yapması gerekir. Bu da öyle bir şey işte. İnsan korktuğu şeyden vazgeçer. Bu sebeple isteyip de okumaktan çekinmek saçma geliyor bana.
8-Derste yaptığınız yemeklere daha sonra ne oluyor ?
Yiyoruz 😄 evet sınıfça kendi ellerimizle yaptığımız yemekleri tatlıları hep beraber tadıyoruz 😄 ki bu en zevkli kısmı olabilir 😊 Bazen de eve götürüyoruz. Mesela geçen sene makarna yapımını gördük ve ders sonunda herkes kendi yaptığı makarnaları yanında götürdü.
9-Mutfağa ilgim var, evdeyken bir şeyler yapmayı denemeyi seviyorum, Bu bölümde başarılı olabilir miyim ?
Mutfağa ilgi ya da evde bir şeyler yapmak tabiki de güzel şeyler ama bölüm için yeterli değil sadece bir basamak diyebilirim. Bu kötü bir şey olarak algılanmasın. Hepimiz hatta bütün aşçılar bu şekilde girdiler mutfağa 😊
10-Gastronomi okuyan öğrencilerin diğer öğrencilere nazaran daha fazla masrafı oluyor mu ?
Hayır ve evet cevabı arasındayım bu soruya karşı. Bence masraf olarak sadece forma ve bıçak seti var. Hatta sadece forma. Çünkü isterseniz bıçağı set olarak almanıza gerek yok. Chef bıçağı ve fileto bıçak ile 4 yılı geçirebilirsiniz bence 😄 forma 100-150 tl arasında okuldan okula değişiyor. aslında onu da bir defalık alıyoruz. Mutfak dersleri için alınan malzemeler gözünüzü korkutmasın, derste gruplara ayrıldığımız için alınan malzemelerde kişi sayısına göre bölünüyor. Büyük malzemeler zaten okuldan... Yanı çok ufak miktarlar oluyor bölününce. Taş çatlasın en fazla kişi başı 6-7 tl diyeyim. Haftada bir gün ders olduğu için de ağır gelmiyor yani. Haftalık bir paket az sigara için oldu bitti işte ya 😄
11-) Hiç bir şey bilmeden bu bölüme gelenlere ne önerirsin?
İlk olarak onlara asla korkmamalarını öneririm. Bizim sınıfta yumurta bile kırmayı bilmeyenler var. Hadi onları da geçtim, kimse doğuştan mutfak dehası değil. Herkes zamanla öğrenmiş. Yapmanız gereken okulla beraber kesinlikle en azından bir cafe tarzı bir yerde işe girmeniz. Aynı zamanda bol bol araştırma yapmanız. İşe girmenizi önermemin sebebi sadece bir şeyler öğrenmeniz değil. Kaldı ki tek bir yerde zaten bir şey öğrenemezsiniz. Yetersiz kalır. Önermemin sebebi sektörü öğrenmeniz. Yani işin işleyiş şekli. Emin olun işe girince daha iyi anlayacaksınız ne demek istediğimi.
12-)Gastronomi bölümünde zorunlu ingilizce dışında hangi dili seçmek daha doğru olur?
Evet doğru ingilizceyi zaten zorunlu ders olarak veriyorlar. Bizde seçmeli olarak almanca ve rusça var. Ben hep almancaya biraz daha istekli olduğum için almanca seçtim. Ha pişman mıyım aslaa. Almancayı gerçekten seviyorum. Daha geçerli bir dil aynı zamanda. Aşırı zor olduğunu da düşünmüyorum. Azcıkta olsa ingilizce bilen hiç bilmeyen insana göre daha yatkın olur almancaya. Sonuçta son karar sizin 😄
13- Bıçak kullanma ve doğrama teknikleri vs kaçıncı sınıfta ve hangi ders adı altında veriliyor?
Bunların hepsi mutfak uygulama 1 de yani ilk mutfak dersinde anlatılıyor.
14-Stajların yurt içi yada yurt dışında olması neye göre belirleniyor? Herkes staj yapacağı yeri kendi mi belirliyor ?
Evet herkes staj yerini kendisi belirliyor. Daha sonra gerekli prosedürler yerine getiriliyor (Belge işleri, staj dosyası vs). Yurt dışı stajda ise kendinizde ayarlayabiliyorsunuz okul da. Ama okul aracılığı ile gitmek icin gerekli sınavlara girip geçme koşulunuz var. Bu sınavlar okuldan okula değişiklik gösteriyor. Örneğin bizim okulumuzda ZAV programı ile almanya staj imkanı var.
Eveeetttt sanırım yine iyi cevapladık 😄 başka sorularda görüşmek üzeri o halde hoşçakalın 🤗🤗
İNSTAGRAM 👇 https://www.instagram.com/gastronomivedahasi/
Merhaba bloğu hala kullanıyor musun bilmiyorum ama bir sorum var, yazmak istedim. Ben henüz lise öğrencisiyim ve hedefim Akdeniz Üniversitesi Gasstronomi Fakültesi'ni kazanmak . Öğrencilerin aldığı bıçak setleri ortalama ne kadar tutuyor acaba bilgi verebilirseniz çok sevinirim :)
YanıtlaSil