''Yemek Fotoğrafçılığı'' deyip geçmemek lazım.
Kestiiiiiiiiikk ! olayının olmadığı, fotoğraf çekmenin en tatlı hali, ağız sulandıran, baş döndüren kokusu ile beraber bitse de yesek dedirten, sonsuz kompozisyonun hayal gücü ile birleşmesi, kısaca ellerden çıkmış o lezzeti ölümsüzlük ile buluşturan olaydır. (benim tabirimle)
Yemek yemek kadar güzel bir şey varsa o da yediğiniz o yemeğin fotoğrafını çekmektir. Tabi uygun bir kompozisyon çerçevesinde yalnız. Yemek yemek basit olayken fotoğrafını çekmek tam aksine zor bir iştir. Zaten kolay olsaydı 'yemek fotoğrafçılığı' diye bir meslek olmazdı. Tam bir sahne sanatçılığı...
Eğer böyle bir alana ilginiz varsa ya da sadece hobi olarak yapmayı düşünüyorsanız ben sizlere eğitimini almanızı öneriyorum. Biz okulda ders olarak görüyoruz. Uygulama yapma şansımızda var hatta. Çok zevkli çok eğlenceli bir ders ve alan, ama tabikide yetersiz işte. haftada iki saat sadece. Ama ben hiç yoktan iyidir diye düşünüyorum :) Şimdi gelelim fotoğraf çekmenin inceliklerine.
HERKES PROFESYONEL FOTOĞRAF ÇEKEBİLİR Mİ ?
Elbette herkes fotoğraf çekebilir amaa fotoğraf var fotoğraf var şimdi. Herkes bunun farkındadır diye düşünüyorum. Fotoğraf çekmek için makinenizin olması şart değil. Fotoğrafı profesyonel hale getirmek tamamen sizin ellerinizde. Çekmek istediğimiz resme önce çıplak gözle bakıp hayali resmini çekip kafamızda bir şeyleri oluşturmamız gerekiyor.
ZAMANLAMA NASIL OLMALIDIR ?
Çektiğimiz resmin öncelikli amacı iştah açıcı olmasıdır. Reklamlara dikkat ederseniz tok olduğumuz zamanlar bile canımızın çektiği oluyor. Çünkü karşı tarafa o yansıtılıyor. Doğa değil yemek fotoğrafı çektiğimiz için yemeği fazla soğutmadan ve şeklini bozmadan çekim işini bitirmek gerekir. Bu da haliyle biraz hızlı olmayı beraberinde getiriyor. Örneğin; Fotoğrafı gören insanların yemeğin dumanını da görmesi demek o yemeğin taze olduğunu anlaması demektir.
IŞIK NASIL OLMALIDIR ?
Çektiğimiz tabaktan sonraki en önemli olay ışık bence. Yani ışığı doğru kullanmak. Karanlık bir resim gerçekten iç karartıcı olur değil mi ? Herkesin profesyonel aletleri olmayabilir. Benim de henüz yok. Burada yapılabilecek en güzel şey gün ışığından yararlanmaktır.
FOTOĞRAFA DERİNLİK KATMAK NASIL OLUYOR ?
Yemeğin üzerine konulan bir parça maydanoz, dere otu ya da pasta üzerine serpiştirilen fındık parçaları bu derinliği sağlayacaktır.
FOTOĞRAF MAKİNESİ KULLANMAK ŞART MI ?
Kesinlikle değil. Ha olsa kötü mü olur aslaa. En çok istediğim şeylerden birisi tam profesyonel bir fotoğraf makinesi almak mesela. Çekmeyi bildiğiniz sürece ne ile çektiğinizin çokta önemi yok bence. Günümüz telefonları bu ihtiyacı karşılamaya yetiyor bile. En azından amatörler için.
Yemek yemek kadar güzel bir şey varsa o da yediğiniz o yemeğin fotoğrafını çekmektir. Tabi uygun bir kompozisyon çerçevesinde yalnız. Yemek yemek basit olayken fotoğrafını çekmek tam aksine zor bir iştir. Zaten kolay olsaydı 'yemek fotoğrafçılığı' diye bir meslek olmazdı. Tam bir sahne sanatçılığı...
Eğer böyle bir alana ilginiz varsa ya da sadece hobi olarak yapmayı düşünüyorsanız ben sizlere eğitimini almanızı öneriyorum. Biz okulda ders olarak görüyoruz. Uygulama yapma şansımızda var hatta. Çok zevkli çok eğlenceli bir ders ve alan, ama tabikide yetersiz işte. haftada iki saat sadece. Ama ben hiç yoktan iyidir diye düşünüyorum :) Şimdi gelelim fotoğraf çekmenin inceliklerine.
HERKES PROFESYONEL FOTOĞRAF ÇEKEBİLİR Mİ ?
Elbette herkes fotoğraf çekebilir amaa fotoğraf var fotoğraf var şimdi. Herkes bunun farkındadır diye düşünüyorum. Fotoğraf çekmek için makinenizin olması şart değil. Fotoğrafı profesyonel hale getirmek tamamen sizin ellerinizde. Çekmek istediğimiz resme önce çıplak gözle bakıp hayali resmini çekip kafamızda bir şeyleri oluşturmamız gerekiyor.
ZAMANLAMA NASIL OLMALIDIR ?
Çektiğimiz resmin öncelikli amacı iştah açıcı olmasıdır. Reklamlara dikkat ederseniz tok olduğumuz zamanlar bile canımızın çektiği oluyor. Çünkü karşı tarafa o yansıtılıyor. Doğa değil yemek fotoğrafı çektiğimiz için yemeği fazla soğutmadan ve şeklini bozmadan çekim işini bitirmek gerekir. Bu da haliyle biraz hızlı olmayı beraberinde getiriyor. Örneğin; Fotoğrafı gören insanların yemeğin dumanını da görmesi demek o yemeğin taze olduğunu anlaması demektir.
Çektiğimiz tabaktan sonraki en önemli olay ışık bence. Yani ışığı doğru kullanmak. Karanlık bir resim gerçekten iç karartıcı olur değil mi ? Herkesin profesyonel aletleri olmayabilir. Benim de henüz yok. Burada yapılabilecek en güzel şey gün ışığından yararlanmaktır.
KOMPOZİSYON DEDİĞİMİZ ŞEY NEDİR ?
Kompozisyon dediğimiz olay, çekeceğimiz ana maddenin yanında kullandığımız yardımcı maddeler ile fotoğrafa uyum kazandırmaktır. Resmi sıradanlıktan kurtarır. Aşağıda görmüş olduğunuz resim gibi :)
FOTOĞRAFA DERİNLİK KATMAK NASIL OLUYOR ?
Yemeğin üzerine konulan bir parça maydanoz, dere otu ya da pasta üzerine serpiştirilen fındık parçaları bu derinliği sağlayacaktır.
FOTOĞRAF MAKİNESİ KULLANMAK ŞART MI ?
Kesinlikle değil. Ha olsa kötü mü olur aslaa. En çok istediğim şeylerden birisi tam profesyonel bir fotoğraf makinesi almak mesela. Çekmeyi bildiğiniz sürece ne ile çektiğinizin çokta önemi yok bence. Günümüz telefonları bu ihtiyacı karşılamaya yetiyor bile. En azından amatörler için.
Şimdilik aklıma gelen ve size yardımcı olacağını düşündüğüm şeyler bu kadar :) Umarım faydalı olmuştur :) teşekkür ederim.
Yorumlar
Yorum Gönder