KİTAP ÖNERİLERİ




    Bence de artık bu yazıyı yazmalıydım. Şuan yazmaya başladım ama eklediğim resimler ya da kitap hakkında bilgiler vs ayrıca da okul, dersler falan filan derken artık ne zamana yayınlarım hiç fikrim yok gerçekten. 2. haftayı da geride bıraktık biliyorsunuz 😑 Bizim hocalar falan da derslere başladılar maşallah 😣Şuan derslere okula ya da ne bilim ortama alışma aşamasında en güzeli gerçekten köşeye çekilip kitap okumak bence. Ki bu kitaplar birde sizin 1 senenizi ya da daha fazla zamanınızı ayırıp deli gibi çalışıp kazandığınız bir bölümse deymeyin keyfe. O Sebeple elimden geldiği kadar hızlı davranacağım. Hadi başlayalım o halde .

NOT; BU YAZIDA SADECE ''DENİZ GÜRSOY'' UN KİTAPLARI YER ALMAKTADIR. Mutfak ve gastronomi konulu diğer kitapları başka bir blogda yazmayı düşünüyorum.

    1-)SOHBETİN BAHANESİ KAHVE


"Gönül ne kahve ister ne kahvehane
                                               Gönül ahbab ister kahve bahane"

Yarım yüzyılı aşan süredir bu dünyada konuğum. Duyduğum bunca tekerleme arasında en çok yukarıdaki beyti severim. Dostluk, arkadaşlık, yarenlik, sohbet, muhabbet gibi keyifli birlikteliklerin içilen kahve etrafında oluştuğunu ne güzel anlatır bu beyit. Kahve bir anda toplumsallığın, sosyal uyumun, doğaya uymanın keyfi olabilir.


       2-)DEMLİKTEN SÜZÜLEN KÜLTÜR; ÇAY



3-) DENİZİN ÇITIRI HAMSİ



Yalnızca Karadeniz Bölgesi'ndeki Trabzon, Rize, Sinop, Giresun, Samsun, Ordu ve Artvin'den değil dünyanın dört bucağundanb (Fransa, İspanya, Peru, Venezuela, Korsika, Rusya, Sardinya, Tunus, İtalya, Çin, Gürcistan, Japonya ve Yunanistan) yüz yirmiyi aşkın hamsi yemeği. Hepsi bu kitapta...


4-)AŞKIN İLACI ÇİKOLATA



.Çikolatayla aşk öteden beri birbirinden ayrılmaz bir ikili halinde gezinir yeryüzünde. Aşkın ikiz kardeşi olan acılarla titreyen bir yüzü çikolata güldürür ancak. Kimi zaman da çikolata bedenleri aşk... İşte Deniz Gürsoy, bu gizemli tatlının bütün dünyadaki serüvenini anlatıyor. Türkiye'deki hikayesi de dahil. Hem de bütün dünyadan en lezzetli çikolata tarifleriyle...


5-)TOK KARNINA DOKUZ TOPAK KÖFTE



Mutfak kültürümüzün, şatafattan uzak, sade görünümüyle alçak gönüllü temel direği köfteyle ilgili bilmek istediğiniz her şey, tam 303 çeşit köfte tarifiyle birlikte tek kitapta toplandı: Tok Karnına Dokuz Topak Köfte.

6-)ÇİLİNGİR SOFRASINDA RAKI


7-)RAMAZAN GELDİ HOŞ GELDİ, BAKLAVA TEPSİSİ BOŞ GELMEDİ

Baklavayı çok seven birisi olarak şu kitabın güzelliğine bakar mısınız. Ramazan için çorbadan tatlısına, hepsi denenerek mükemmelleştirilmiş iftar ve sahur yemekleri... Hem de Sonbahar-Kış ve llkbahar-Yaz Ramazanları için otuz günlük iki ayrı mönü planıyla...



8-)KUZEYDEN GÜNEYE DOĞUDAN BATIYA YÖRESEL MUTFAĞIMIZ



Bu çalışmanın ana amacı genellikle İstanbul'un saray mutfağı kaynaklı geleneksel yemekleri Türkiye'nin büyük şehirlerinde yapılmaya devam ederken ara sıra değişik yöresel yemekler yapmak isteyenlere başvurabilecekleri bir kaynak oluşturmaktır. Bir diğer amaç da son yıllarda Anadolu'dun büyük göç alıp metropol haline gelmiş olan şehirlerimizde ailesinin geldiği yörenin yemeklerini pişirmek isteyen ikinci ve sonraki kuşaklara kaynak oluşturmaktır. Mutfağımızda, elinizin altında böyle bir kitabın bulunmasının verdiği kolaylıkla Anadolu ve Trakya kültürünün binlerce yıllık süzgecinden geçmiş yemekleri denemeniz ve yaşatmanız dileğiyle....


9-)BAHARAT VE GÜÇ



et, bu defa hikâyemiz biraz masalımsı, biraz gizemli olduğu kadar hoş kokulu da. Bazen acımtırak ama her zaman bir lezzet. Baharattan söz ediyorum tabii. 


10-)GASTRONOMİ TARİHİ



“... Ey yolcu, ye, iç, keyfine bak, çünkü başka hiçbir şey bu kadar önemli değildir.”


11-) ACI ŞEKER


12-) ZENGİN SOFRALARIN LÜKS TATLARI



Ağzının tadına para yatırmayı sevenler... Avrupa'da yolculuklara çıkacaklar... Sofrada hiçbir masraftan kaçınmadan en yoğun lezzete ulaşmak isteyenler için temel kitap: Zengin Sofraların Lüks Tatları.



13-)ŞEREFE !

14-)TARİHİN SÜZGECİNDE MUTFAK KÜLTÜRÜMÜZ



Deniz Gürsoy, Eski Taş Çağı’ndan izler taşıyan çiğ köfteden Türklerin İslam’la tanışmadan önce içtiği içkilere, yaşadığımız coğrafyada yemek kültürünün tarihin derinliklerindeki izlerini araştırıyor Tarihin Süzgecinde Mutfak Kültürümüz’de…




Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Mutfak dersleri için alınan malzemelerin parasını kim karşılıyor?

Gastronomi bölümü dezavantajları

Gastronomi bölümünde içki içmek zorunlu mu ?